oog
Het ook is het gezichtsorgaan met als belangrijkste delen de oogbol, zenuwen en vaten. De oogbol is opgebouwd uit drie lagen: de buitenste laag is de harde oogrok (sclera), waaraan de oogspieren zijn bevestigd en die aan de voorkant overgaat in het hoornvlies (cornea).
Het middelste deel is het vaatvlies, dat aan de voorzijde het regenboogvlies (iris) vormt, het gekleurde (meestal blauwe of bruine) deel van het oog rondom de pupil. Door samentrekking of door verwijding reguleert de iris de hoeveelheid licht die het oog via de pupil binnenkomt. De binnenste laag is het netvlies (de retina), waar de lichtprikkels via zintuigcellen worden waargenomen en van waaruit de prikkels via de gezichtszenuw (nervus opticus) naar de hersenen worden geleid.
Er zijn twee typen zintuigcellen te onderscheiden: de staafjes voor zwart‑witwaarnemingen en de kegeltjes voor het kleuren zien. Voor in het oog bevindt zich de lens, een doorzichtige, glasachtige bol, die een bepaalde breking van de lichtstralen veroorzaakt en zo het waargenomen voorwerp scherp op het netvlies afbeeldt.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden