scintigrafie
Scintigrafie (synoniem: isotopenonderzoek) is onderzoek waarbij organen worden afgebeeld met behulp van radioactieve stoffen die ioniserende straling uitzenden. De stof, toegediend door inspuiting in een ader of door inslikken van een vloeistof, komt via de bloedbaan overal in het lichaam terecht, maar in het bijzonder in het orgaan dat men wil afbeelden. De daar opgeslagen stof zendt stralen uit, die worden opgevangen door een speciale camera (gammacamera) en omgezet in een afbeelding, een scintigram of scan.
Een ziek deel van een orgaan neemt minder of juist meer radioactieve stof op en is op de afbeelding te zien als een uitsparing of als een extra dicht gedeelte, bijv. botscan of een longscan. Een scintigrafie is eigenlijk het omgekeerde van een radiologisch onderzoek; de stralen komen niet van buiten het lichaam, maar uit een bron in het lichaam.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden