vetzuren

Vetzuren zijn organische verbindingen gekenmerkt door een koolwaterstofketen met een eindstandige carboxylgroep. Deze groep bepaalt het zuurkarakter. In de natuur spelen vooral vetzuren met zestien of meer koolstofatomen een belangrijke rol, onder andere als onderdeel van lipiden (vetten).
Biologisch is het onderscheid tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren van belang. ‘Onverzadigd’ betekent dat in de koolwaterstofketen tussen diverse koolstofatomen één of meer dubbele bindingen voorkomen. De koolstofketens zijn dan niet volledig met waterstof verzadigd. De belangrijkste onverzadigde vetzuren zijn de meervoudig onverzadigde vetzuren linolzuur, linoleenzuur en arachidonzuur.
Gebruik van een voeding met vetten die veel onverzadigde vetzuren bevatten wordt in verband gebracht met een verminderde kans op hart‑ en vaatziekten, maar daarbij is het wel essentieel dat die dubbele bindingen een bepaalde oriëntatie, namelijk de cis- ofwel Z-oriëntatie hebben en niet de tegengestelde trans- ofwel E-oriëntatie. Dierlijke voedingsstoffen zijn in het algemeen arm aan onverzadigde vetzuren. Voedingsstoffen afkomstig van vissen en de meeste plantaardige voedingsstoffen zijn juist rijk aan onverzadigde vetzuren.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?


JUIST!NIET JUIST!

Paulus Potter

clair-obscur

(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.