vrije radicalen

Vrije radicalen zijn atomen of moleculen met een nog ongebruikte mogelijkheid zich te binden en die zich daardoor vrij kunnen hechten aan andere moleculen en daar schade aanrichten. Het zijn normale bijproducten van de stofwisseling. Ze ontstaan bijvoorbeeld bij de omzetting van eiwitten, bij de celdeling en bij de energieproductie in de cel.
Vrije radicalen tasten onder andere onverzadigde vetzuurmoleculen aan, die een onderdeel vormen van de celmembranen. Hierdoor ontstaat een kettingreactie omdat een beschadigd vetzuurmolecuul door reactie met een vrije radicaal op zijn beurt zelf een vrije radicaal wordt. Hart- en vaatziekten, ziekten als staar en longemfyseem en celveroudering zijn deels toe te schrijven aan de schade door vrije radicalen. Verder kunnen zij schade toebrengen aan het DNA in de celkern waardoor mutaties kunnen ontstaan die tot kanker leiden. Stoffen die vrije radicalen onschadelijk maken, heten anti-oxidanten.

.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie schreef het sprookje 'De nieuwe kleren van de keizer'?


JUIST!NIET JUIST!

Hans Christian Andersen

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance

Close menu