vrije radicalen
Vrije radicalen zijn atomen of moleculen met een nog ongebruikte mogelijkheid zich te binden en die zich daardoor vrij kunnen hechten aan andere moleculen en daar schade aanrichten. Het zijn normale bijproducten van de stofwisseling. Ze ontstaan bijvoorbeeld bij de omzetting van eiwitten, bij de celdeling en bij de energieproductie in de cel.
Vrije radicalen tasten onder andere onverzadigde vetzuurmoleculen aan, die een onderdeel vormen van de celmembranen. Hierdoor ontstaat een kettingreactie omdat een beschadigd vetzuurmolecuul door reactie met een vrije radicaal op zijn beurt zelf een vrije radicaal wordt. Hart- en vaatziekten, ziekten als staar en longemfyseem en celveroudering zijn deels toe te schrijven aan de schade door vrije radicalen. Verder kunnen zij schade toebrengen aan het DNA in de celkern waardoor mutaties kunnen ontstaan die tot kanker leiden. Stoffen die vrije radicalen onschadelijk maken, heten anti-oxidanten.
.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden