BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Literatuur internationaal > de zusters Brontë
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

de zusters Brontë

Charlotte (1816 -1855) en Emily (1818 - 1848) Engelse schrijfsters, de eerste bekend om de hyperromantische roman Jane Eyre (1847), over een weesmeisje dat uiteindelijk trouwt met haar aristocratische werkgever, de tweede om Wuthering Heights (1846), een gothic novel over liefde en haat, waarin de bijna satanische vondeling Heathcliff wraak neemt op zijn pleegzusje dat zich te goed voor hem voelde. Beide werken werden gepubliceerd onder mannelijke pseudoniemen omdat het Victoriaanse publiek zoveel passie uit de pen van vrouwen niet zou kunnen verdragen. Een derde zuster Brontë, Anne (1820-1849), schreef de minder gelezen romans Agnes Grey en The Tenant of Wildfell Hall.

VanEmily's Wuthering heights (Woeste hoogten) verscheen in 2009 een nieuwe Nederlandse vertaling van de hand van de schrijver Frans Kellendonk.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop