BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Tacitus

Publius Cornelius (circa 50-circa 120) Latijnse literator en politicus die naar eigen zeggen sine ira et studio (‘zonder wrok of vooroordeel') de geschiedenis schreef van de Romeinse keizers uit de 1ste eeuw na Christus. Zijn Historiae waren een voorbeeld voor de Nederlandsche Historiën van P.C. Hooft ; zijn Annales waren een inspiratiebron voor de roman I, Claudius van RobertGraves.
Zijn etnografisch boekje De origine et situ Germanorum (Over de oorsprong en woonplaats van de Germanen) , geschreven omsteeks het jaar 98, is een volkenkundige beschrijving van de Germaanse stammen, ook die welke woonden in het gebied dat later Nederland zou gaan heten, zoals de Bataven en Cananefaten.
Tacitus zag de Germanen als de grootste vijanden van de Romeinen na de nederlagen die de Romeinen tegen hen leden in de eerste eeuw van onze jaartelling.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop