Franco Moschino

(1950-1994) Italiaans charismatisch ontwerper die meer als een 'spindoctor' en stylist opereerde dan als een ontwerper. Franco Moschino richtte in 1983 zijn modehuis Moschino op. Zijn kledingstukken waren klassiek van snit en stof maar versierd met licht parodierende teksten en woordspelingen of uitgeproken dessins. Voorbeeld hiervan is een kasjmier jasje met de tekst 'rich bitch'. Hij protesteerde tegen het consumentisme in de modebranch. Ironisch genoeg raakten zijn kreten als 'Stop the fashion system' en 'Fashion ready to where' erg in en kochten juist 'fashionvictims' zijn kleding.
Na zijn dood in 1994 werd Rossella Jardini creatief directeur van het modehuis. Sindsdien is het merk Moschino uitgegroeid en heeft nu 20 verschillende onderdelen zoals de 'Cheap' en 'Chic' collectie, ondergoed en accessoires. Bekende film- en popsterren als Nicole Kidman, Beyonce en Debra Messing dragen Moschino kleding op de rode loper.
Naast de modelijn opende het modehuis ook een hotel in Milaan 'Maison Moschino', in een neo-classistisch treinstation met een surrealistisch, sprookjesachtig interieur.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke schrijver uit de Griekse oudheid schreef fabels zoals De haas en de schildpad?


JUIST!NIET JUIST!

Aesopus

Geschiedenis: Oudheid > gebieden, steden, rijken, volkeren

Byzantijnse Rijk

Het Byzantijnse Rijk was een Romeins keizerrijk met Constantinopel (= stad van Constantijn, later Byzantium en door de Turken Istanboel genoemd) als hoofdstad. De stad werd in 330 n. Chr. door Constantijn de Grote gesticht als de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk, waarvan het oostelijke, Griekssprekende deel op dat moment het meest welvarend en dichtstbevolkt was. In 395 deelde keizer Theodosius I het Romeinse Rijk op in een oostelijk deel, bestuurd vanuit Constantinopel (later Byzantijnse Rijk genoemd) en een westelijk deel, eerst bestuurd vanuit Rome, vanaf 402 vanuit Ravenna. Het Byzantijnse Rijk omvatte op zijn hoogtepunt delen van Europa, Klein-Azië, Palestina en Noord-Afrika. Tot in de elfde eeuw bleef het een grote mogendheid met Byzantium als grootste stad van Europa en het Midden-Oosten. Het rijk was tijdelijk in handen van westerse kruisvaarders (dertiende eeuw) en werd definitief veroverd door de Turken in de vijftiende eeuw. De heerschappij van de Byzantijnse keizer over kerk en staat was bijna absoluut.

Zie ook Byzantijnse kunst en kruistochten.