Paul Poiret

(1879-1944) Parijse couturier die nu weer in de belangstelling staat doordat ontwerpers als Galliano en Gaultier hem vaak als voorbeeld nemen. Voordat hij zijn salon opende werkte hij twee jaar bij Frederick Worth. In 1903 toonde hij als eerste couturier met zijn 'nouvelle vague' een collectie jurken zonder korsetten – een rel – en een ster was geboren. Zijn kleding stond sterk onder de invloed van het Verre Oosten, met kimono-achtige jurken en tulbandvormige hoeden.
Poiret was de eerste couturier met een eigen parfumlijn, die hij onderbracht in de firma Parfums de Rosine (1911) genoemd naar zijn eerste dochter. Voor zijn tweede dochter richtte hij Ateliers de Martine op waar borduurwerken werden gemaakt.
Meer kunstenaar dan modeontwerper, die het liefst direct op het lichaam werkte en goed aanvoelde hoe de moderne vrouw zich het liefst bewoog en kleedde. Eveneens ontwerper van meubels en toneelstukken.
Heeft zich in WOI ingezet om de productie van legeruniformen te verbeteren en trof na afloop van de oorlog zijn couturehuis op de rand van de afgrond aan. Coco Chanel vormde voor Poiret een enorme rivale. Moest in 1929 wegens faillissement zijn salon sluiten.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance

Close menu