Aesculapius
(Grieks: Asklèpios) In de Griekse mythologie god van de geneeskunst die soms met zijn pijlen besmettelijke ziekten verspreidde. Zoon van Apollo. Zijn attribuut, een staf met slang (esculaap), is het symbool van artsen geworden. Asklèpios kreeg vijf dochters, onder wie Hygieia (godin van de gezondheid) en Panacea (godin van de geneesmiddelen) en twee zonen, de geneesheren Podalirius en Machaon.
De bekende arts Hippokrates zou van Asklèpios afstammen. De god werd vereerd in Epidavros op de Peloponnesos, waar zich een groot asklepieion bevond (ook nu nog zichtbaar), een heiligdom waar mensen in kuilen met slangen genezing voor hun ziekten zochten. Ook het eiland Kos bezat een beroemd asklepieion. De aan slangen toegeschreven geneeskracht hing samen met hun vermogen zich jaarlijks te verjongen door hun oude huid af te werpen.
Wie schreef het sprookje 'De nieuwe kleren van de keizer'?
gulden snede
Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance