Aesculapius
(Grieks: Asklèpios) In de Griekse mythologie god van de geneeskunst die soms met zijn pijlen besmettelijke ziekten verspreidde. Zoon van Apollo. Zijn attribuut, een staf met slang (esculaap), is het symbool van artsen geworden. Asklèpios kreeg vijf dochters, onder wie Hygieia (godin van de gezondheid) en Panacea (godin van de geneesmiddelen) en twee zonen, de geneesheren Podalirius en Machaon.
De bekende arts Hippokrates zou van Asklèpios afstammen. De god werd vereerd in Epidavros op de Peloponnesos, waar zich een groot asklepieion bevond (ook nu nog zichtbaar), een heiligdom waar mensen in kuilen met slangen genezing voor hun ziekten zochten. Ook het eiland Kos bezat een beroemd asklepieion. De aan slangen toegeschreven geneeskracht hing samen met hun vermogen zich jaarlijks te verjongen door hun oude huid af te werpen.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden