BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Mythologie > Argonauten
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Argonauten

In de Griekse mythologie een groep van vijftig helden die onder leiding van Iason , op zoek gingen naar het Gulden Vlies , dat bewaakt werd door een draak. Andere helden waren onder anderen de krachtpatser Herakles , de Atheense held Theseus , Telamon (de vader van Ajax ), de zanger Orfeus , de jager Meleagros en de tweeling Kastor (Latijn: Castor) en Polydeukès (Latijn: Pollux), zonen van Zeus en Leda . Met hen beleefde Iason vele avonturen. Met behulp van de op hem verliefde Medea , de dochter van Koning Aietes, die het Gulden Vlies had verborgen, wist Iason het te bemachtigen. Uiteindelijk bracht hij het Gulden Vlies terug naar Thessalië, maar daar moest hij weer vandaan vluchten na de moord op zijn oom Pelias.
Iason liet ten slotte Medea voor een andere koningsdochter in de steek, waarop zij hun twee kinderen vermoordde. De avonturen van Iason en zijn gevolg werden beschreven in het epos Argonautica van Apollonius van Rhodos (derde eeuw v.Chr.) en inspireerde daarna onder meer Corneille (La conquête de la toison d’or).
Zie ook
Medea.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop