Hades

(Latijn: Dis of Pluto) In de Griekse mythologie zoon van Kronos en Rhea. Broer van Zeus, Hestia, Demeter, Hera en Poseidon, belast met de heerschappij over de onderwereld. Hades is ook de naam voor die onderwereld zelf. Zijn echtgenote was zijn nicht Persefone, dochter van Demeter en Zeus. De schimmen van de doden werden door Charon, de veerman, de rivier de Styx overgezet, waarna ze de onderwereld binnen gingen.
Uit Hades' rijk kon niemand ontsnappen. Wie dat probeerde viel ten prooi aan de verschrikkelijke driekoppige hond Kerberos. Slechts enkele stervelingen konden tijdelijk de onderwereld bezoeken: Herakles (in het kader van zijn Twaalf Werken), Orfeus (toen hij zijn overleden geliefde Eurydike kwam halen) en Odysseus (die in de Hades van de schim van de ziener Teiresias allerlei raadgevingen kreeg die hem van pas kwamen tijdens zijn verdere omzwervingen)
In 1930 werd aan de buitenkant van ons zonnestelsel nog een hemellichaam ontdekt, dat als een planeet werd geclassificeerd en naar Pluto werd vernoemd.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie schreef het sprookje 'De nieuwe kleren van de keizer'?


JUIST!NIET JUIST!

Hans Christian Andersen

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance