Ifigeneia
(ook Iphigeneia) In de Griekse mythologie de dochter van Agamemnon en Klytaimnestra, de koning en koningin van Mykene. Agamemnon moest haar offeren om Artemis gunstig te stemmen van wie hij een hert, dat aan haar gewijd was, had gedood. Alleen zo zou zij een gunstige wind sturen die de Grieken naar Troje zou brengen. Artemis kreeg medelijden en verwisselde haar op het laatste moment met een hert en bracht haar naar Tauris (de Krim), waar zij haar aanstelde als priesteres.
Het offeren van haar dochter was voor Klytaimnestra aanleiding om haar man Agamemnon na terugkeer uit Troje te doden. Haar andere kinderen Orestes en Elektra hebben op hun beurt deze moord weer gewroken door Klytaimnestra en haar minnaar Aigisthos te doden.
De rol van Agamemnon in de Trojaanse oorlog en de verwikkelingen daarna in Mykene hebben de drie grote Griekse tragediedichters geïnspireerd tot het schrijven van verschillende tragedies (Aischylos : Oresteia, Sofokles: Elektra en Euripides: Elektra, Ifigeneia in Aulis en Ifigeneia in Tauris).
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
ooievaar
Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.