Pallas Athene

(Latijn: Minerva) In de Griekse mythologie de godin van wijsheid en wetenschap, maar ook van een met wijs beleid gevoerde oorlog. Zij werd in volle wapenrusting met helm, schild en speer geboren uit het hoofd van Zeus. Na een tweestrijd met Poseidon werd zij de beschermvrouwe van de stad Athene, omdat de inwoners de door haar geschonken olijfboom prefereerden boven de zoutwaterbron van Poseidon. De stad kreeg haar naam. De olijfboom werd het symbool van vrede en voorspoed.
In de oorlog tegen de Giganten verrichtte Pallas Athene vele heldendaden. Ook beschermde zij haar lievelingsheld Herakles tijdens zijn zware taken en hielp zij Odysseus naar zijn vaderland Ithaka terug te keren en de mannen die zijn vrouw begeerden te verslaan.
Pallas Athene wordt meestal afgebeeld met een helm, lans, schild, een geitenvel om de schouders met daarop een Medusa-kop, en een uil, het dier dat haar wijsheid symboliseerde. Homerus noemt haar om die reden ook vaak de uilogige.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

Tradities > Nederlandse tradities

ooievaar

Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.