BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Mythologie > Theseus
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Theseus

In de Griekse mythologie een jonge held die later koning van Athene werd. Als avontuurlijke jongeling verloste hij Athene van een aantal plagen. Theseus ging vrijwillig mee naar Kreta naar het labyrint, waarin koning Minos van Kreta een monster had opgesloten: de Minotauros . Athene was schatplichtig aan Kreta en moest elk jaar zeven jongens en zeven meisjes afstaan als offer voor de Minotauros. Met behulp van Ariadne , de dochter van Minos, die verliefd op hem werd, versloeg Theseus de Minotauros.
Toen Theseus terugkeerde naar Athene vergat hij de zwarte zeilen te verruilen voor witte, zoals hij met zijn vader Aigeus had afgesproken, als hij het avontuur op Kreta zou overleven. Toen zijn vader het zwarte schip in de verte zag naderen, veronderstelde hij dat zijn zoon was omgekomen en stortte hij zich van de rotsen in de zee, die sindsdien de Egeïsche zee heet.
Theseus nam daarna nog deel aan tal van gevaarlijke ondernemingen, zoals de tocht der Argonauten . Ook vergezelde hij Herakles op diens tocht naar de Amazones . Hun koningin Antiope (of Hippolyte) schonk hem een zoon, Hippolytos.
Zie ook Minos.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop