Anton Pannekoek
(1873-1960) Hoogleraar sterrenkunde te Amsterdam. De meeste van zijn talrijke publicaties die hem internationale faam bezorgden, berustten op eigen waarnemingen met vrij simpele instrumenten of zelfs met het blote oog. Hij concludeerde dat ons Melkwegstelsel geen homogene verzameling van sterren is maar een structuur bezit, die later door spiraalarmen gevormd bleek te zijn.
Hij schreef aan het einde van zijn loopbaan een opmerkelijk boek over de geschiedenis van de sterrenkunde: De groei van ons wereldbeeld, waarin deze geschiedenis voor het eerst wordt geplaatst in het kader van de ontwikkeling van de mensheid, met name in de antieke oudheid.
Pannekoek was minstens zo zeer geïnteresseerd in het marxisme als in de wetenschap. Vele publicaties over het marxisme verschenen van zijn hand en hij kende tussen de twee wereldoorlogende belangrijkste communistische politici (vooral Duitse) persoonlijk of was zelfs met hen bevriend. In eigen land kwam deze overtuiging hem op belemmeringen in zijn loopbaan te staan.
Wie schreef het sprookje 'De nieuwe kleren van de keizer'?
gulden snede
Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance