higgsdeeltje
Het higgsdeeltje of higgsboson is een naar de Engelse natuurkundige Peter Higgs (1929) vernoemd elementair deeltje dat op theoretische gronden door hem in 1964 werd voorspeld (en eerder al maar minder goed onderbouwd door François Englert en Robert Brout). Op 4 juli 2012 werd bekendgemaakt dat door geleerden van CERN met behulp van de Large Hadron Collider een deeltje was ontdekt waarvan de massa overeenkomt met die van het higgsboson. Hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om het betreffende deeltje, maar nieuwe metingen moeten nog definitief uitsluitsel geven.
Het higgsboson is van fundamenteel belang: het moet bestaan om het Standaardmodel van de deeltjesfysica kloppend te maken. Het is de drager van het higgsveld, dat in het hele universum aanwezig zou zijn. Door de higgsbosonen krijgen alle andere elementaire deeltjes massa.
Het ontbrekende puzzelstuk wordt in de populaire media ook wel het Godsdeeltje genoemd, iets wat natuurkundigen over het algemeen verafschuwen, onder meer omdat het deeltje wel zou kunnen verklaren hoe het heelal met alles daarin bestaan kan, maar niet hoe het ontstaan is.
In 2013 werd aan Peter Higgs en François Englert de Nobelprijs voor de Natuurkunde toegekend voor hun ontdekking van het higgsdeeltje.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
gulden snede
Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance