higgsdeeltje

Het higgsdeeltje of higgsboson is een naar de Engelse natuurkundige Peter Higgs (1929) vernoemd elementair deeltje dat op theoretische gronden door hem in 1964 werd voorspeld (en eerder al maar minder goed onderbouwd door François Englert en Robert Brout). Op 4 juli 2012 werd bekendgemaakt dat door geleerden van CERN met behulp van de Large Hadron Collider een deeltje was ontdekt waarvan de massa overeenkomt met die van het higgsboson. Hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om het betreffende deeltje, maar nieuwe metingen moeten nog definitief uitsluitsel geven.
Het higgsboson is van fundamenteel belang: het moet bestaan om het Standaardmodel van de deeltjesfysica kloppend te maken. Het is de drager van het higgsveld, dat in het hele universum aanwezig zou zijn. Door de higgsbosonen krijgen alle andere elementaire deeltjes massa.
Het ontbrekende puzzelstuk wordt in de populaire media ook wel het Godsdeeltje genoemd, iets wat natuurkundigen over het algemeen verafschuwen, onder meer omdat het deeltje wel zou kunnen verklaren hoe het heelal met alles daarin bestaan kan, maar niet hoe het ontstaan is.
In 2013 werd aan Peter Higgs en François Englert de Nobelprijs voor de Natuurkunde toegekend voor hun ontdekking van het higgsdeeltje.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?


JUIST!NIET JUIST!

Paulus Potter

clair-obscur

(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.