radioastronomie

Radioastronomie is de tak van de astronomie die zich bezighoudt met de waarneming van radiostraling uit de wereldruimte. De Nederlandse astronomen J.H. Oort en H.C. van de Hulst hebben bij de ontwikkeling van de radioastronomie een pioniersrol gespeeld.
Doordat radiostraling nauwelijks in de interstellaire ruimte wordt geabsorbeerd, kan men met behulp ervan ver in die ruimte doordringen en bijvoorbeeld het centrum en de spiraalarmen van ons eigen Melkwegstelsel waarnemen. Voor dit doel zijn reusachtige radiotelescopen gebouwd; een van de eerste en grootste staat in de bossen bij Westerbork. Van meer recente datum is het netwerk van LOFAR, dat zichgrotendeels op (Noord-)Nederlands grondgebied staat. LOFAR bestaat niet uit grote, beweeglijke radioschotels, zoals de Westerbork-radiotelescoop, maar uit duizenden onopvallende sensoren die samen één 'virtuele' radiotelescoop vormen. Die kleine antennes zijn verdeeld over een gebied met een diameter van 100 kilometer in Nederland en gekoppeld aan een supercomputer via een uitgestrekt glasvezelnetwerk.

In 2019 maakte de Event Horizon Telescope, een wereldwijd netwerk van acht radiotelescopen verspreid over de aarde, samen een virtuele telescoop vormend ter grootte van de aarde, de allereerste foto van een zwart gat in het centrum van sterrenstelsel M87, op een afstand van 55 miljoen lichtjaar.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw werd bekend om zijn portretten?


JUIST!NIET JUIST!

Frans Hals

Muziek: Pop(ulaire) muziek > termen en genres

punk

In de jaren \'70 opgekomen stroming binnen de Britse rock-\'n-roll (en jeugdcultuur) die zich met eenvoudige en keiharde Do-It-Yourself-muziek afzette tegen pompeuze supersterren en hippies, en die in de songteksten anarchie (\'no future\') en revolutie predikte. Invloedrijkste groepen: Sex Pistols en The Clash. Zie ook new wave.