thermodynamica

Abstracte, maar technisch heel belangrijke tak van de natuurkunde en de scheikunde die zich bezighoudt met de veranderingen in een systeem als men er arbeid op verricht of warmte aan toevoert, of omgekeerd het systeem arbeid laat verrichten of warmte afgeven.
De drie hoofdwetten van de thermodynamica zijn:
1. de wet van behoud van energie;
2. de onmogelijkheid dat warmte spontaan van een kouder naar een warmer lichaam stroomt (zie ook entropie);
3. het bestaan van een absoluut nulpunt.
De algemene wetten van de thermodynamica werden in de 19e eeuw door fysici geformuleerd; daarnaast leverde de Franse genieofficier Sadi Carnot in zijn studies over de stoommachine een opmerkelijke bijdrage. Onderzoekers zoals Boltzmann en van der Waals verdiepten zich vervolgens in de vraag in hoeverre men de thermodynamische eigenschappen van een specifiek systeem, bijvoorbeeld de druk van een gegeven hoeveelheid gas als functie van de temperatuur en het volume, kan verklaren op grond van de beweging en onderlinge wisselwerking van de atomen en/of moleculen in het systeem.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance