BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Nederland 1500-1813 > Graaf van Leicester
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Graaf van Leicester

Robert Dudley, graaf van Leicester (1532-1588) Engelse hoveling onder koningin Elisabeth I . Door haar in 1585 ter ondersteuning van de strijd tegen Spanje met een leger naar de Nederlanden gestuurd. Hij werd Engelse landvoogd van de opstandige gewesten en vestigde zich in Utrecht, waar hij zich omringde met Calvinistische adviseurs. Door zijn verbod handel te voeren met de vijand kwam hij in conflict met Holland en Van Oldenbarneveldt . Toen hij probeerde deze te arresteren en zich meester te maken van Leiden en Amsterdam, werd zijn positie onhoudbaar en keerde hij terug naar Engeland.

Leicestervorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop