BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Nederland 1500-1813 > Jan Pietersz. Coen
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Jan Pietersz. Coen

(1587-1629) Trad in 1607 in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie , werd in 1618 gouverneur-generaal, veroverde in 1619 Jakarta en stichtte op die plaats Batavia . Met harde hand verdedigde hij de belangen van de compagnie. Berucht werd zijn wrede optreden tegen de bevolking van de Banda-eilanden (Molukken). Hij liet die grotendeels uitmoorden. Meningsverschillen met het centrale bestuur van de VOC, 'de Heren XVII' dreven hem terug naar de Republiek. In 1627 vertrok hij opnieuw naar Batavia , waar hij onverwacht stierf. 'Dispereert niet' (Wanhoop niet), luidde zijn devies.

JP Coenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop