BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Nederland 1500-1813 > Johan van Oldenbarnevelt
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Johan van Oldenbarnevelt

(1547-1619). Staatsman, van 1586 tot zijn dood landsadvocaat van Holland, leider van de buitenlandse politiek van de mede door hem tot stand gebrachte Republiek . Hij bewerkstelligde in 1609 de totstandkoming van het Twaalfjarig Bestand met Spanje tegen de zin van prins Maurits , tegenover wie hij vervolgens ook kwam te staan door zijn keuze voor de Remonstranten . In 1617 namen de tegenstellingen zulke scherpe vormen aan dat Maurits meende te moeten ingrijpen. Dit leidde in 1618 tot de arrestatie van Van Oldenbarnevelt en een aantal medestanders (onder wie Hugo de Groot ) en in 1619 tot zijn executie. De terechtstelling vond plaats op het Binnenhof in Den Haag. Vondel wijdde enkele gedichten aan Oldenbarnevelt ('Het Stockske'), en hekelde Maurits en de rechters in zijn Palamedes (1625).
Zie ook raadpensionaris en waardgelders .

Oldenbarneveltvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop