BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Nederland 1500-1813 > raadpensionaris
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

raadpensionaris

Tijdens de Republiek 1893] de hoogste ambtenaar van het gewest Holland , voorzitter van de Hollandse Staten en lid van de Hollandse afvaardiging in de Staten-Generaal , waar hij optrad als woordvoerder. De benaming raadpensionaris gold pas na 1620, daarvóór was de aanduiding landsadvocaat. De overheersende rol van Holland leidde ertoe dat de raadpensionaris van dit gewest de belangrijkste ambtelijke functionaris in de Republiek werd, invloedrijk vooral ook op het terrein van de buitenlandse politiek.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop