BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Nederland 1500-1813 > scheepskameel
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

scheepskameel

Een systeem van twee drijvers, waartussen een schip kon worden opgelicht. Sinds het eind van de zeventiende eeuw gebruikt om schepen op weg naar of komend van Amsterdam over de ondiepte van Pampus heen te varen. De uitvinding was van grote betekenis voor het handelsverkeer, al moesten grote schepen, zoals die van de Verenigde Oostindische Compagnie , nog steeds voor anker gaan op de rede van Texel, waarna de lading met kleinere schepen met hulp van een scheepskameel heen dan wel terug werden gebracht.

Model van een scheepskameel

Scheepskameel
vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop