BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Nederland 1500-1813 > Slag bij Nieuwpoort
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Slag bij Nieuwpoort

Op aandrang van de Staten Generaal en Van Oldenbarnevelt , maar tegen de zin van prins Maurits werd in 1600 een expeditie ondernomen tegen Duinkerken, van waaruit Vlaamse kapers grote schade toebrachten aan de Zeeuwse en Hollandse handel en visserij. Vanuit Walcheren vertrok een legermacht over zee naar de omgeving van Nieuwpoort, waar op 2 juli de Spaanse troepen werden verslagen. Maurits, die tot het laatst geprobeerd had de in zijn ogen riskante onderneming tegen te houden, weigerde door te stoten naar Duinkerken, zodat de overwinning nauwelijks gevolgen had. Toch heeft de slag bij Nieuwpoort als wapenfeit uit de Tachtigjarige Oorlog een vaste plaats verworven in de herinnering van het nageslacht.
Zie ook kaapvaart .

afbeeldingen

Prins Maurits bij de slag bij Nieuwpoort

Slag bij Nieuwpoortvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop