BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Nederland 1500-1813 > Stadhouder Willem IV
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Stadhouder Willem IV

(1711-1751) Zoon van de Friese stadhouder Johan Willem Friso . Werd wel stadhouder in Friesland, Groningen , Drenthehen Gelre , maar niet in de overige vier gewesten. Toen echter tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog Franse troepen in 1747 de Republiek binnentrokken, bracht een Oranje-omwenteling hem niet alleen het stadhouderschap over álle gewesten, maar meteen ook de erfelijkheid in de mannelijke èn vrouwelijke lijn.
Na felle oproerigheid in 1748 voerde hij in een aantal gewesten regeringsreglementen in, die zijn macht sterk vergrootten. Hij wendde die macht echter niet aan om hervormingen door te voeren, waardoor zijn populariteit snel terugliep.
Hij was getrouwd met de dochter van de Engelse koning George II, Anna van Hannover, die na zijn dood als gouvernante het bewind voerde voor hun minderjarige zoon.

Willem en Anna

Stadhouder 4vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop