BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Nederland 1500-1813 > Van der Capellen
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Van der Capellen

Joan Derk van der Capellen tot den Pol (1741-1784) Voorman van de Patriotten , om zijn verzet tegen misbruiken van de adel enkele jaren verwijderd uit de Staten van Overijssel . Bewonderaar van de Amerikaanse Revolutie . Auteur van het anoniem verschenen pamflet Aan het Volk van Nederland (1781), dat felle aanvallen bevat op het stadhouderschap en oproept tot burgerbewapening.

Capellen vd Polvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop