BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Nederland 1500-1813 > zielverkoopsters
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

zielverkoopsters

Naam van de logementhoudsters die onder de mannen die zij onderdak bood schepelingen ronselden voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie . Daarbij is 'ziel' de verbastering van ceel (cedul), de schuldbekentenis die de zeeman ten behoeve van de logementhoudster ondertekende voor de genoten kost en inwoning en soms ook voor het kistje met scheepsuitrusting. Zij kon die na verloop van tijd bij de VOC verzilveren uit het loon dat de schepeling inmiddels tegoed had. Zij verkocht deze ceel echter gewoonlijk voor een veel lagere prijs aan derden door, en maakte dan nog steeds winst doordat de schepeling voor een te hoog bedrag had getekend. Er waren ook zielverkopers.vorige
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop