BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Nederland 1900-1945 > Februaristaking
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Februaristaking

Proteststaking, 25 en 26 februari 1941, van de niet-joodse bevolking te Amsterdam en in enkele andere steden tegen de jodenvervolging . Directe aanleiding vormden de razzia 's van 22 en 23 februari in de Jodenhoek van Amsterdam, waarbij de Duitsers 400 joodse mannen oppakten. Communistische gemeentearbeiders riepen op tot de staking, die zich in een onverwacht spontane golf over de stad uitbreidde. De onderdrukking was hard. Willy Lages werd hoofd van de Duitse politie te Amsterdam.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop