BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

allochtonen

Naam in de jaren '80 van de vorig eeuw ingeburgerd (ter vervanging van de aanduiding met 'gastarbeiders' of 'immigranten') voor een deel van de in Nederland wonende mensen die elders geboren zijn of daar hun wortels hebben. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rekent personen tot allochtonen als ten minste één ouder in het (niet-westerse) buitenland is geboren. Tot de categorie 'niet-westerse' behoren voor het CBS allochtonen uit Afrika, Turkije, Latijns-Amerika en Azie, met uitzondering van Indonesië en Japan.
Pogingen om deze groepsaanduiding te vervangen door 'medelanders', 'nieuwe Nederlanders' of 'nieuwkomers' hebben tot nog toe weinig succes gehad. Voorstellen om het gebruik van de naam 'allochtoon' of 'allochtonen' officieel af te schaffen, vanwege de al of niet bedoelde negatieve bijklank ervan, hebben het nog niet gehaald.
Zie ook in het hoofdstuk Psychologie en sociologie.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop