BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

hoofddoek

In Nederland tegenwoordig vooral gedragen door islamitische vrouwen (moslima's), die hiermee gevolg geven aan het islamitische gebod om het hoofd (en de boezem) te bedekken, om zichzelf tegen verleidingen te beschermen en geen begeerte bij de man op te wekken. Binnen de islam bestaan uiteenlopende opvattingen over de noodzaak van deze dracht voor vrouwen. In het publieke debat dat sinds de jaren '90 van de vorige eeuw over de hoofddoek plaatsvindt, worden uiteenlopende motieven voor deze dracht genoemd, zoals gehechtheid aan traditie en de wens uiting te geven aan een culturele, etnische of religieuze identiteit. Het debat richt zich ook op de vraag of het dragen van een hoofddoek in bepaalde gevallen verboden mag of moet worden. In 2003 publiceerde de Minister van Onderwijs een Leidraad Kleding op School, waarin onder andere wordt bepaald dat confessionele scholen het dragen van een hoofddoek onder voorwaarden mogen verbieden. Openbare scholen mogen de hoofddoek echter niet verbieden. Een verbod geldt in Nederland alleen voor rechters en geüniformeerde politie-agenten.

Foto'svorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop