BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

immigratie

Na de Tweede Wereldoorlog zijn door het tot stand komen van de van de Republiek Indonesië eerst veel Nederlanders uit dat land naar Nederland gekomen, evenals families van Indonesiërs waarvan de mannen in het Koninklijk Nederlands-Indische Leger (KNIL) gediend hadden, veelal afkomstig uit de Zuid-Molukken.
De volgende grote immigratiegolf kwam met de onafhankelijkheid van Suriname in 1975.
In de jaren ’80 en ’90 waren het vooral de (voormalige) gastarbeiders die zich met hun gezinnen in Nederland vestigden, maar ook kwamen er veel asielzoekers uit Afrika en Azië.
Uit de Nederlandse Antillen lag immigratie naar Nederland voor de hand omdat de inwoners van de Antillen ingezetenen van het Koninkrijk waren. Het in vergelijking hoge peil van welvaart, sociale voorzieningen en onderwijs in Nederland maakte voor hen het emigreren aantrekkelijk. Dit was natuurlijk ook een belangrijk motief voor Surinaamse gezinnen om naar Nederland te komen, en zolang dat nog zonder visum kon was dat makkelijker dan daarna.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop