BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Nederland na 1945 > internationale samenwerking
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

internationale samenwerking

Kort na de oorlog, op 1 januari 1948 trad het samenwerkingsverband van de Benelux (België, Nederland en Luxemburg) in werking. Een jaar later, in 1949 werd in Washington de NAVO (Noord-Atlantische Verdrags Organisatie; in het Engels NATO) opgericht – ter bescherming tegen eventuele agressie door de Sovjet-Unie.
Drie jaar later, in 1952, sloot Nederland zich aan bij de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Deze eerste economische samenwerking werd in vijf jaar tijd uitgebouwd tot de EEG (Europese Economische Gemeenschap, later Europese Gemeenschap ) aanvankelijk bestaande uit slechts zes landen, beginnend met de ondertekening, in 1957, van het Verdrag van Rome .
Bij het verdrag van Maastricht van 1992, werd besloten voor een groot deel van de EU-landen de Unie uit te breiden tot een Economische en Monetaire Unie, EMU, met een Europese Centrale Bank, de ECB, en één gemeenschappelijke munt: de euro . Omdat aan die munt nog niet alle EU-landen wilden meedoen (Groot-Brittanie!), moet men die twee organisaties nog wel uit elkaar houden.
De Nederlander Wim Duisenberg werd in 1998 de eerste president van de ECB. Op 1 januari 2002 verving bij ons de euro de gulden.
Zie ook in het hoofdstuk Wereldpolitiek.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop