BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Nederland na 1945 > Johan Cruyff
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Johan Cruyff

(1947-2016) Legendarische voetballer uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Vanwege zijn elegante stijl, tactisch inzicht en mooie doelpunten één van de besten aller tijden genoemd en verkozen tot de beste Europese voetballer van de twintigste eeuw. Als tienjarige begonnen bij de jeugdtraining van Ajax. Gespeeld bij Ajax, Feyenoord en Barcelona. Ook kort in Amerika. Stopte in 1984 en werd voetbaltrainer. Hij speelde 48 keer in het Nederlands elftal en scoorde daarbij 33 keer. Zijn taalgebruik is karakteristiek en neigt naar het diepzinnige ('cruijffiaans'). Van hem is onder meer de gevleugelde zin 'Elk nadeel heb z’n voordeel'.
Oprichter van de Johan Cruyff Foundation voor sportprojecten voor kinderen met en zonder handicap in Nederland en daarbuiten. Onder meer door het aanleggen van kunstgrassportveldjes in woonbuurten.

Zie ook voetbal .

Foto's

vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop