BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Nederland na 1945 > schaatssport
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

schaatssport

Van oudsher in Nederland een populaire sport. Na de Tweede Wereldoorlog echter voornamelijk beoefend op kunstijs, bij gebrek aan koude winters.
Er was relatief veel Olympisch goud voor Nederlandse schaatsers. Met uitzondering van 1984 bij iedere Winterspelen. In 1988 won Yvonne van Gennip zelfs drie gouden medaiiles. In 1998 wonnen Gianni Romme (twee), Marianne Timmer (twee) en Ids Postma (één) er samen vijf. Postma werd dat jaar ook wereldkampioen. Rintje Ritsma werd vier keer wereldkampioen en zes keer Europees kampioen allround, waarmee hij recordhouder is. Bij de Winterspelen van 1994, 1998 en 2006 won hij twee zilveren en vier bronzen medailles.

Zie ook Jeen van den Berg , Reiner Paping , Ard Schenk en Kees Verkerk en Elfstedentocht in het hoofdstuk Traditie en Symboliek.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop