BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Nederland na 1945 > Ton Sijbrands
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Ton Sijbrands

(1949) Bekendste Nederlandse dammer, die zijn grootste triomfen vierde in de jaren zeventig. Hij werd viermaal Europees kampioen: in 1967, 1968, 1969 en 1971. In 1972 werd hij wereldkampioen en in 1973 verdedigde hij die titel succesvol tegen uitdager Andris Andreiko. Daarna trok hij zich tot eind jaren tachtig terug om in 1989 nog éénmaal de strijd om de wereldtitel aan te gaan. Die strijd eindigde in een gelijkspel, waardoor zijn tegenstander, de Rus Aleksej Tsjizjov, de wereldtitel behield. Men zegt wel dat zijn invloed zo groot was dat buitenlandse dammers de Nederlandse taal hebben geleerd om zijn boeken te kunnen lezen.


vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop