BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

voetbal

Hoewel in Nederland vanaf eind negentiende eeuw altijd veel werd gevoetbald begon de grote populariteit in de jaren vijftig met in het Nederlands elftal de inmiddels legendarische Friese Abe Lenstra (1920-1985) en Faas Wilkes (1923-2006), Nederlands eerste profvoetballer. Vervolgens waren de jaren zeventig en tachtig een bloeiperiode. Op clubniveau won Feyenoord in 1970 de Europacup I (nu Champions League), Ajax in 1971, 1972 en 1973 en PSV in 1988. Ajax bereikte twee keer de finale van de Europacup II (nu UEFA cup) en won hem in 1987.
In 1974 bereikte het nationale team onder Rinus Michels ongeslagen de finale van het wereldkampioenschap met spelers als Cruyff , Neeskens, Van Hanegem en Suurbier, maar verloor van West-Duitsland. In 1983 stelde bondscoach Kees Rijvers een heel nieuw team samen van jonge, maar veelbelovende spelers, onder wie Rijkaard, Van Basten, Gullit, Koeman, Kieft en Vanenburg. Het was dit team dat in 1988 onder Rinus Michels in de finale West-Duitsland versloeg, de nederlaag van 1974 goedmaakte en Europees kampioen werd.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop