BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Nederland na 1945 > Willem Drees
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Willem Drees

(1886-1988) Sociaaldemocratisch staatsman, verbleef tijdens de oorlog enige tijd in de concentratiekampen Buchenwald en Sint-Michielsgestel . In 1945 werd hij minister en van 1948 tot 1958 was hij minister-president van vier kabinetten. Hij was de grondlegger van de sociale verzorgingsstaat , mogelijk gemaakt door de rooms-rode samenwerking van KVP en PvdA.
Drees was sober, ook wat de openbare financiën betreft. De armoede van de wederopbouwjaren moest 'eerlijk verdeeld' worden. Hij was algemeen geliefd, de eerste vaderfiguur in ons staatsbestel sinds Willem van Oranje. De bijnaam 'wethouder van Nederland' wordt gebruikt door hen die menen dat Drees tekortschoot in zijn visie op de buitenlandse politiek. Op 22 december 1958 kwam het kabinet-Drees ten val wegens de grondpolitiek. In 1971 trad Drees uit de PvdA .

Zie ook AOW en Nieuw Links ).

Foto'svorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop