BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Nederlandse literatuur na 1830 > Belangrijkste literatuurprijzen
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Belangrijkste literatuurprijzen

Er zijn erg veel prijzen voor Nederlandse literatuur. Zie hier voor een volledige lijst. De belangrijkste prijzen voor het oeuvre van een schrijver of schrijfster zijn de P.C. Hooft-prijs, en de Prijs der Nederlandse Letteren. Zij keren in 2010 respectievelijk 60.000 en 40.000 euro uit. De P.C. Hooftprijs wordt afwisselend gegeven voor proza, essayistiek en poëzie, hetgeen dikwijls maar een deel is van het totale literaire oeuvre van een schrijver of schrijfster.
De belangijkste prijzen voor een (vrij recent verschenen boek) zijn de AKO Literatuurprijs en de LIbris Literatuurprijs, met prijzen van elk 50.000 euro.

Een volledige lijst van Nederlandse literatuurprijzen met links naar hun websites staat bij Wikipedia. Zie daar. Op de websites van die prijzen staan ook de prijswinnaars vermeld, meestal vanaf de instelling van die prijs.
Voor in het Nederlands schrijvende Belgische schrijvers is er ook nog een aparte lijst met Belgische literatuurprijzen
.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

Rümke

paginatop