BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Nederlandse literatuur na 1830 > Everhardus Johannes Potgieter
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Everhardus Johannes Potgieter

(1808-1875) In 1837 medeoprichter van De Gids , waarvan hij tot 1865 redacteur was. Potgieter verfoeide de duffe ingeslapen mentaliteit van de Nederlanders (Jan Salie -geest). De Gouden Eeuw was voor hem het grote voorbeeld. Met de satirische schets Jan, Jannetje en hun jongste kind (1841) probeerde hij de ingedutte Nederlanders wakker te schudden. Ook schreef hij de cultuurhistorische studie Het Rijksmuseum te Amsterdam (1844). Zijn bekendste poëtische werk is gebundeld in Liedekens van Bontekoe (1840).vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop