BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Henk Hofland

(1927) Journalist, columnist, commentator en romanschrijver. Publiceert ook onder de naam S. Montag. Is een helder stilist met een scherp observatievermogen. Schrijft interessante beschouwingen (o.a. over Nederland, de VS en de voormalige Sovjet-Unie) in o.m. NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Publiceert zowel boeken over politieke en maatschappelijke ontwikkelingen (Tegels lichten, 1972 en De elite verongelukt, 1995) als lichtvoetiger romans (De alibicentrale, 1990). Ontving in 1996 de Gouden Ganzeveer voor zijn gehele oeuvre. Werd in 1999 uitgeroepen tot 'de journalist van de eeuw'.
Publiceerde in 2011 in samenwerking met fotograaf Roel Visser het dubbelessay Platter en dikker, een kritisch tijdsbeeld van de excessen van de welvaart tussen 1990 en 2010.
In 2011 werd aan Hofland de belangrijkste Nederlandse literaire prijs, de P.C. Hooftprijs, toegekend.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

Rümke

paginatop