BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Willem Kloos

(1859-1938) Belangrijk dichter en criticus uit de kring van de Tachtigers . Formuleerde in 1882 het 'poëtische programma' voor de Beweging van Tachtig als voorwoord bij Gedichten van zijn jonggestorven vriend Jacques Perk . Was in 1885 medeoprichter van het tijdschrift De Nieuwe Gids , waarvan hij tot zijn dood redacteur bleef. Schreef veel sonnetten , waarvan 'Ik ben een God in 't diepst van mijn gedachten ' het meest bekend is. Hierin drukt Kloos zijn extreme individualisme uit. Hij werd vanwege zijn onmaatschappelijke instelling een gedoemde dichter genoemd.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop