Anjet Daanje
Anjet Daanje (pseudoniem voor Anjet den Boer) (1965) is wiskundige, die zich geheel toelegt op het schrijven van romans en scenario’s. Haar eerste roman Pianomuziek in de regen schreef zij in 1993 tijdens haar studie. In de jaren daarna schreef Anjet Daanje enkele romans, die aanvankelijk weinig aandacht kregen. Dat veranderde in 2006 met Gezel in Marmer, dat lovende recensies kreeg. De herinnerde soldaat (2019) werd een bestseller, won de F. Bordewijk-prijs en werd in verschillende talen vertaald. In 2022 verscheen Het lied van de ooievaar en de dromedaris, waarvoor Anjet Daanje de Boekenbon Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs ontving en ook dat boek werd weer in diverse talen vertaald. In 2023 kreeg zij de Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre.
Anjet Daanje schrijft ook scenario’s voor films en televisieseries. Zoals voor de film Schemer, dat op het Nederlands Film Festival van 2010 door de Nederlandse filmjournalisten werd uitgeroepen tot beste film en daarmee de prijs won van de Nederlandse filmkritiek. De televisieserie De Geheimen van Barslet (2012) werd genomineerd voor een Gouden Kalf.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
ooievaar
Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.