Harry Mulisch
Harry Mulisch (1927-2010) was een belangrijke Nederlandse schrijver. De Tweede Wereldoorlog is van grote invloed geweest op zijn werk. Hij debuteerde in 1952 met het min of meer surrealistische Archibald Strohalm. In Voer voor psychologen (1961) peilde hij zijn eigen motieven. In De zaak 40/61 (1962), over het proces Eichmann, ontleedde hij de drijfveren van het menselijk handelen. Zijn roman over de Tweede Wereldoorlog De aanslag (1982) is in dertig talen vertaald, werd verfilmd en won een Oscar. Andere grote successen waren Het stenen bruidsbed (1959) en het eveneens verfilmde Twee vrouwen (1975). Mulisch beschouwde De ontdekking van de hemel (1992 en verfilmd in 2001) als zijn magnum opus. Hierin gaf hij een samenvatting van zijn leven en werk. In 2001 verscheen Siegfried, waarin hij de mens Hitler probeerde te 'vangen in een web van fictie'.
Hij ontving in 1978 de P.C. Hooft-prijs en in 1995 de Prijs der Nederlandse Letteren. Bovendien in 1999 de Libris Literatuur Prijs.
In 2011 werd postuum De tijd zelf. Drieluik gepubliceerd. Hierin 22 pagina's tekst van Mulisch over de hem typerende onderwerpen als 'de tijd' en 'droom en werkelijkheid'. Het boek is verder aangevuld met verrassende dagboekfragmenten en met essays van de samenstellers.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden