Hella S. Haasse
Hella Haasse (1918-2011) was een van de belangrijkste na-oorlogse auteurs. Zij creëerde een geheel eigen, groot oeuvre. Haasse debuteerde met de dichtbundel Stroomversnelling (1945) en werd in 1948 bekend met de op haar Indische jeugdherinneringen gebaseerde novelle Oeroeg. In veel van haar romans vermengt zij goed gedocumenteerde historische feiten met eigen (psychologische) bespiegelingen. Voorbeelden daarvan zijn o.m. De scharlaken stad (1952), Schaduwbeeld, of Het geheim van Appeltern (1989) en Heren van de thee (1992). Ze schreef eveneens scherpzinnige en boeiende essays over kunst en literatuur, o.a. Leestekens (1965). Haar autobiografische geschriften, o.a. Een handvol achtergrond. 'Parang Sawat' (1993) getuigen van haar ambitie om via persoonlijke waarneming en ervaring de 'ander' te begrijpen. In 2002 verscheen haar tot nu toe laatste roman Sleuteloog. Daarna verschenen er onder andere nog twee verhalenbundels Over en weer (2005) en Het tuinhuis (2006).
Haar werk is in vele talen vertaald en werd talloze malen bekroond. In 1983 ontving zij de P.C. Hooft-prijs, in 2003 de NS-Publieksprijs en in 2004 de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden