Jan Wolkers
(1925 – 2007) Beeldend kunstenaar en gewaardeerd schrijver van romans, verhalen en essays. Zijn vroege werk is mede een afrekening met het calvinistische verleden: Terug naar Oegstgeest (1965). Bijbelse thema's als schuld en boete spelen een belangrijke rol. Hij debuteerde met de verhalenbundel Serpentina's petticoat (1961). Wolkers werd in de jaren zestig populair door zijn openhartige beschrijvingen van seksualiteit, met name in Kort Amerikaans (1962) en Turks fruit (1969). Beide boeken werden verfilmd. De novelle Zomerhitte (2005), geschreven als boekenweekgeschenk, werd eveneens verfilmd.
Wolkers weigerde in 1982 de Constantijn Huygens-Prijs en in 1989 de P.C. Hooft-Prijs. Onno Blom schreef de biografie van Jan Wolkers.
Zie ook Auschwitz-monument en het hoofdstuk Nederlandse beeldende kunst na 1850.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
ooievaar
Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.