Jeroen Brouwers

Jeroen Bouwers (1940-2022) schreef een omvangrijk oeuvre. Liefde, literatuur en dood vormen de hoofdthema's in zijn kritisch en verhalend proza. Bekend zijn Zonder trommels en trompetten (1973) en een boek over schrijvers die zelfmoord pleegden, De laatste deur (1983). Zijn in 1983 verschenen Bezonken rood, een half fictieve, half autobiografische roman over het leven van een kleuter in een Japans interneringskamp, veroorzaakte een jarenlange polemiek met Rudy Kousbroek over het waarheidsgehalte van deze roman. In 1993 ontving hij de Constantijn Huygens-Prijs voor zijn gehele oeuvre. In 2000 verscheen de roman Geheime kamers. In 2001 en 2015 ontving hij de toenmalige AKO Literatuurprijs (nu Boekenbon Literatuur Prijs). In 2007 weigerde hij de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren, omdat hij het aan deze prijs gekoppelde bedrag een farce vond. Voor zijn roman Bittere bloemen won hij in 2011 de Literatuurprijs van de Vlaamse provincies. Met Bittere bloemen (2011) schreef Brouwers een boek over een oude rechter, die in het zicht van de dood, terugblikt op zijn leven.
Zijn laatste roman Cliënt E. Busken over een dag uit het leven in een psychiatrische instelling, werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2021.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance