P.C. Hooft-prijs
De P.C. Hooft-prijs is de belangrijkste Nederlandse prijs voor Letterkunde. In 1947 werd hij ingesteld bij de herdenking van de 300ste sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft, een beroemde Nederlandse dichter en toneelschrijver uit de zeventiende eeuw. Hooft was van oorsprong geschiedkundige die een boek schreef over de geschiedenis van Nederland, met name over de Tachtigjarige Oorlog. Hij woonde in het kasteel Muiderslot waar hij bijeenkomsten organiseerde met geleerden, schrijvers en kunstenaars, de zogeheten Muiderkring.
De Stichting P.C. Hooft-prijs stelt de jury samen. De prijs ter waarde van € 60.000 wordt jaarlijks uitgereikt, afwisselend voor proza en poëzie en is een oeuvreprijs, toegekend voor iemands gehele werk. De winnaar ontvangt ook een beeldje van P.C. Hooft.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden