P.C. Hooft-prijs

De P.C. Hooft-prijs is de belangrijkste Nederlandse prijs voor Letterkunde. In 1947 werd hij ingesteld bij de herdenking van de 300ste sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft, een beroemde Nederlandse dichter en toneelschrijver uit de zeventiende eeuw. Hooft was van oorsprong geschiedkundige die een boek schreef over de geschiedenis van Nederland, met name over de Tachtigjarige Oorlog. Hij woonde in het kasteel Muiderslot waar hij bijeenkomsten organiseerde met geleerden, schrijvers en kunstenaars, de zogeheten Muiderkring.

De Stichting P.C. Hooft-prijs stelt de jury samen. De prijs ter waarde van € 60.000 wordt jaarlijks uitgereikt, afwisselend voor proza en poëzie en is een oeuvreprijs, toegekend voor iemands gehele werk. De winnaar ontvangt ook een beeldje van P.C. Hooft.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

Tradities > Nederlandse tradities

ooievaar

Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.