Paul Biegel

Paul Biegel (1925-2006) was een Nederlandse kinderboekenschriiver. Beroemd en geliefd bij zijn lezers en in vele talen vertaald. Hij schreef ruim 50 boeken, waarmee hij twee Gouden Griffels, vier Zilveren Griffels en twee keer de Woutertje Pieterse Prijs won.
Biegel was als kind geen lezer – speelde liever buiten – maar hield wel van sprookjes en avontuurlijke verhalen, zoals van Jules Verne. Een voorkeur die later terugkwam in zijn eigen werk: sprookjesachtige vertellingen, fantasieverhalen en magische avonturen. Toen een pianostudie aan het conservatorium wegens een tekort aan talent niet mogelijk bleek, ging hij schrijven. Eerst onder andere bij de Toonder Studio’s, als stripverhalenschrijver, waar hij het schrijversvak leerde.
Biegels eerste boek verscheen in 1962, De gouden gitaar. In 1965 werd Het sleutelkruid Kinderboek van het jaar en was zijn reputatie als meesterverteller gevestigd. Zijn laatste boek verscheen postuum in 2008: De kleren van Sinterklaas.
Biegel schreef ook verhalen, versjes, een televisieserie voor kinderen (De vloek van Woestewolf) een libretto voor een kinderopera en was vertaler. Hij was redacteur bij enkele uitgeverijen en daar de ontdekker van Jan Terlouw als schrijver.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

Tradities > Nederlandse tradities

ooievaar

Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.