BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Nederlandse politiek > kabinetsformatie
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

kabinetsformatie

Het proces na de verkiezingen voor de Tweede Kamer dat uitmondt in de installatie van een kabinet dat het vertrouwen geniet van het parlement . Het kabinet wordt geformeerd door een formateur . Tot 2012 werd de formateur door de koning(in) benoemd, nadat de koning(in) zich had laten adviseren door zowel ‘neutrale’ als politieke adviseurs en meestal eerst een informateur ingeschakelde om te onderzoeken of en welke politieke tegenstellingen een belemmering waren voor het vormen van een coalitie . Deze gang van zaken was niet in een wet vastgelegd, maar was een gewoonte. In maart 2012 nam de Tweede Kamer het besluit dat zij voortaan zelf de regie over het proces van kabinetsformatie wilde hebben. De formateur is meestal de leider van de grootste fractie en wordt doorgaans na de formatie minister-president.

Zie ook formateur .vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop