BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Populaire muziek > rock-'n-roll
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

rock-'n-roll

(ook wel: rock) Benaming voor de mengvorm van rhythm & blues en country & western die in de jaren '50 vooral bij de blanke (Amerikaanse) jeugd populair werd. Invloedrijke pioniers waren, naast Elvis Presley en Chuck Berry : Little Richard (Tutti Frutti), Jerry Lee Lewis (Whole Lotta Shakin') en de jong gestorven Buddy Holly (Peggy Sue). Belangrijke vertakkingen van de rock-'n-roll waren de (mersey-)beat van groepen in het kielzog van de Beatles , de tot de essentie teruggebrachte garagerock van Amerikaanse gitaarbandjes, de psychedelische rock uit de late jaren '60, de hardrock , de punk en new wave en de grunge .vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop